TČM Oáza Harmonie‚ s.r.o.

Recepty

Vánoční perníčky z žitné mouky (dávka je pro celou rodinu) 

Potřebujeme:     400 g žitné celozrnné mouky, 260 g mouky ze slzovky, 12 lžic kvalitního medu, 3 žloutky, 190 g másla, 6 lžiček perníkového koření (lépe čerstvě namlít – skořice, muškátový oříšek, koriandr, zázvor, fenykl, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom), případně 3 lžičky tmavého kakaa, kůra z chemicky neošetřeného citronu, mandarinky nebo pomeranče (nebo použít kvalitní éterické oleje).

Pro cukrovou zdobící polevu:     1 bílek, 200 g jemně namletého třtinového cukru, lžička rýžového škrobu, pár kapek citronové šťávy.

Postup:     V malém kastrůlku rozpustíme máslo a smícháme s medem, dále nezahříváme. Vlažné vlijeme k mouce, ve které jsme rozmíchali koření, kakao a kůru. Přidáme žloutky a vypracujeme vláčné těsto, dle potřeby přisypeme trochu mouky, ale po vychladnutí těsto ztuhne. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v pokojové teplotě alespoň dva dny odležet, v lednici až 14 dní. (V původním starém receptu – žitná mouka, med, pepř, ale bez másla a žloutků, se těsto nechávalo fermentovat i měsíc.)

Poté rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a vykrájíme tvary. Jestliže použijeme hruběji mletou mouku, je lepší těsto vytlačovat do formiček. Pečeme pár minut ve vyhřáté troubě. Na polevu důkladně rozmícháme přesátý cukr se škrobem a bílkem, dle potřeby a pro bílou barvu přidáme pár kapek citronové šťávy. Můžete i bez zdobící polevy nebo můžete na zdobení použít něco jiného dle vlastní fantazie.

Po vychladnutí jen několik kusů perníčků ozdobíme pro radost, konzumujeme po měsíčním rozležení jen neozdobené.

Rozbor dle TČM:     Žito – neutrální povahy, sladké a hořké chuti. Tropismus – slezina, žaludek, plíce. Účinky: posiluje slezinu a žaludek, zastavuje pocení, vysušuje vlhkost. Med – mírně teplé povahy, sladké chuti. Tropismus – plíce, slezina, tlusté střevo. Účinky: posiluje střední zářič, zastavuje křeče v břiše z nedostatku, zvlhčuje plíce a střeva. Žloutek – vyrovnané až teplé povahy, sladké chuti. Tropismus – slezina, žaludek, plíce, (srdce, ledviny). Účinky: vyživuje jin, zvlhčuje suché, utišuje vítr, doplňuje krev a čchi. Máslo – kravské mléko – chladné až neutrální povahy, sladké chuti. Tropismus – srdce, plíce, žaludek. Účinky: doplňuje jin, zvlhčuje střeva. Skořice – horké povahy, pálivé a sladké chuti. Tropismus – srdce, ledviny, játra, slezina. Účinky: doplňuje mingmenhuo, zahřívá slezinu, rozptyluje chlad, zahřívá a podporuje tvorbu čchi a krve. Kakao – teplé povahy, sladké chuti. Tropismus - nedohledán. Účinky: zahřívá jang, tonifikuje organismus, stimuluje mysl. Kůra mandarinky – teplé povahy, pálivé, hořké chuti. Tropismus – slezina, plíce. Účinky: napravuje oběh čchi, reguluje střed, vysušuje vlhkost, rozpouští hlen. (Rozemletou kůry mandarinky můžete koupit u nás). Slzovka - povahy svěží, chutě sladké až fádní, tropismus do sleziny, žaludku a plic. Účinky: odstraňuje blokádu ze svalů a kloubů z přítomnosti vlhka a větru, pročišťuje horko a vytlačuje hnis.

TOPlist